11 lucruri pe care nu le ştiai despre galaxie1. Filosoful Immanuel Kant, care a trăit în secolul XVIII, a fost unul dintre primii oameni care au emis teoria conform căreia Calea Lactee nu este singura galaxie din Univers. Kant a folosit termenul de insulă a Universului pentru a descrie galaxiile.

2. Originea galaxiilor este discutabila, dar cei mai mulți astronomi cred că au fost cauzate de Big Bang.
 
3. Galaxiile vin în forme neregulate, de asemenea, inclusiv multe galaxii pitice. Aceste galaxii, cele mai mici din univers, conțin doar câteva sute sau câteva mii de stele (comparativ cu 100 de miliarde de stele din Calea Lactee).

4. Astronomii estimează că există 100 de miliarde de galaxii în universul observabil.

5. Galaxiile sunt, de fapt, mai mult un spaţiu gol. Dacă stelele care nu aparţin niciunei galaxii ar fi de mărimea unei portocale, ar fi trebuit să fie separate de o distanţă de 4.800 de kilometri.

6. Dacă galaxiile ar avea dimensiunile unui măr, galaxiile vecine s-ar afla la o distanţă de doar câţiva metri. Relativa apropiere a galaxiilor duce, uneori, la îmbinarea acestora.

7. Există patru galaxii care pot fi văzute de pe Pământ cu ochiul liber: Calea Lactee, galaxia Andromeda, Micul Nor al lui Magellan si Marele Nor al lui Magellan.

8. Multe galaxii au o gaura neagra în centru, iar astronomii au decoperit că masa lor este consistentă, reprezentând 1/1000 din masa întregii galaxii.

9. Două dintre cele mai apropiate galaxii faţă de Calea Lactee, Micul Nor al lui Magellan si Marele Nor al lui Magellan., se pare că nu au găuri negre sau, probabil nu pot fi detectate.

10. Poţi vedea enorma gaură neagră care este ascunsă în centrul Căii Lactee dacă priveşti către constelaţia Săgetătorului.
 
11. În aproximativ 4 miliarde de ani, Calea Lactee se va îmbina cu galaxia Andromeda, iar rezultatul va fi o galaxie elipsoidală, numită Milkomeda.

Comentarii