15 lucruri interesante despre dinozauri


1. Dinozaurii au fost reptile care au trăit pe Pământ acum aproximativ 220 milioane de ani.

2. Cuvântul „dinozaur“ a fost inventat de paleontologul britanic Richard Owen în 1842. Este grecesc, care înseamnă „șopârlă teribilă“. Owen a folosit termenul pentru a se referi la măreția și la mărimea lor.

3. Mulți oameni de știință cred că un meteorit a lovit masiv Peninsula Yucatan din Mexic acum 65,5 milioane de ani și care a dus la disparitia dinozaurilor.
 
4. Dinozaurii au dominat Pământul peste 165 de milioane de ani. Oamenii traiesc pe Pământ de aproximativ 2 milioane de ani.

5. Au trăit într-o perioadă a istoriei Pământului numita Era Mesozoica.

6. Nimeni nu știe exact cât timp a fost durata de viata a unui dinozaur. Unii oameni de știință speculează ca unii dinozauri au trăit in jur de 200 de ani.

7. Dinozaurul cu cel mai lung nume este Micropachycephalosaurus.Fosilele sale sunt de obicei găsite în China.


8. Cei mai multi dinozauri erau vegetarieni.

9. Cei mai inalti faceau parte din grupul Sauroposeidon si atingeau inaltimea de 18.5 metri.  Grupul Sauroposeidon aveau picioarele din fata lungi si cele din spate erau scurte.

10. Dinozaurii au avut mecanisme diferite de auto-apărare. Unii, cum ar fi mancatorii de carne, au avut dinți ascuțiți. mancatorii de plante au avut coarne lungi sau vârfuri ascuțite. Alți dinozauri erau acoperiti cu plăci osoase. 

11. Mulți oameni de știință cred că păsările sunt dinozauri și, prin urmare, dinozaurii nu sunt de fapt dispăruti.

12. Cel mai mare dinozaur carnivor a fost Spinosaurus. Acesta avea până la 49 de picioare (15 m) lungime.

13. Stegozaurul este considerat cel mai…neinteligent dinozaur; acesta avea o lungime de 6-9 m, o inaltime de 9 m si o greutate de 2 tone, insa creierul sau cantarea doar 75 de grame;

14. Primii dinozauri care au aparut erau carnivori(mancatori de carne). Mai tarziu au aparut cei ierbivori(mancatorii de plante) și apoi omnivorii (atât din carne cat și din plante).

15. Dinozaurii aratau ca o soparla imensa, desi apartineau unei specii complet diferite, iar spre deosebire de soparle, acestia aveau o postura ridicata. Ei aveau sangele cald, spre deosebire de celelalte reptile, care au sangele rece.

Comentarii