8 lucruri pe care nu le ştiai despre accidentul de la Cernobîl1. Accidentul s-a produs in timpul unui test de siguranta - o procedura gresita a determinat o crestere dramatica a nivelului energetic: invelisul de grafit al reactorului a luat foc, iar produsele fisiunii radioactive au fost aruncate in atmosfera printr-o explozie violenta, 31 de oameni murind pe loc.

2. Suedia a fost prima țară care a informat lumea întreagă despre dezastru în timp ce guvernul ucrainean a decis, la început, să țină secretă știrea despre explozie.

3. Accidentul nuclear de la Cernobîl este cunoscut ca cel mai grav accident nuclear din istorie.Acesta fiind singurul accident de nivelul 7 pe Scala Internationala a Evenimentelor Nucleare.

4. Ploaia radioactiva cauzata de catastrofa de la Cernobil a ajuns pana in Irlanda.

5. Radiațiile au fost atât de puternice încât ochii pompierului Vladimir Pravik și-au schimbat culoarea din căprui în albastru.

6. Cantitatea de radiații eliberată este de cel puțin 100 de ori mai puternică decât cea eliberată de bombele atomice de la Nagasaki și Hiroshima.

7. În urma accidentului, materialul radioactiv a fost acoperit de o carapace din ciment aflată azi în stare de degradare avansată. O nouă structură protectoare se construiește astăzi peste sarcofagul vechi, dar aceasta va rezista doar 100 de ani.


8. 200 tone de materiale radioactive sunt încă în interiorul reactorului.

Comentarii