9 lucruri pe care nu le ştiai despre sânge
1. Karl Landsteiner a descoperit tipurile de sânge în 1901 observând că sângele de la oameni de diferite tipuri ar coagula atunci când sunt amestecate împreună. El mai târziu le-a clasificat ca A, B și O.

2. Tipul de sânge se referă la diferite molecule de pe suprafata celulelor roșii din sânge. O asimetrie a acestor molecule între donator și primitor poate declanșa o reacție imună fatală după o transfuzie de sânge, drept urmare organismul primitorului atacă sângele străin.

3. În decurs de 24 de ore, inima unui om matur pompeză în jur de 10 mii litre de sânge. O bătaie a inimii înpinge în arterie 130 miligrame de sânge. Lungimea medie a vaselor sanguine din corpul uman constitue în jur de 100 000 km.

4. Sângele nostru este roşu, fiindcă el este compus în mare parte din globule roşii (celule roşii), sau eretrocite cum li se mai spune. Culoarea roşie se datorează conţinutului mare de fer în ele. Eretrocitele ajută la efectuarea schimbului de gaze dintre ţesuturi. Viaţa acestor celule durează 120 de zile, după cele ele se distrug în ficat sau splină.

5. ABO nu este singurul sistem de grupare de sange. În prezent, există 33 de sisteme recunoscute de Societatea Internațională de Transfuzie a Sîngelui, cu apelative ca Lutheran, Duffy, Hh/Bombay si Ok.

6. Ar fi nevoie de circa 1,200,000 de țanțari, care să "actioneze" in acelasi timp pentru a putea goli corpul uman de sânge, potrivit factslides.com.

7. O picatură de sânge are nevoie de numai 30 de secunde pentru a face un circuit complet al corpului uman.

8. Tipurile de sânge nu sunt unice pentru oameni. Câinii au mai mult de o duzină, de exemplu. 
9.  Cea mai rară grupă de sânge este IV(AB) , se întâlneşte doar la 7% de oameni. Iar  grupa  I(0) este cea mai răspândită şi se întâlneşte la 45% de oameni de pe Pământ.

Comentarii